Bravčové je ružové!

Rozoznať, či je mäso dostatočne čerstvé, môžete pri troche pozornosti  pri všetkých druhoch. Pri bravčovom, však môžete jeho stav odhadnúť asi najľahšie. Na rozdiel od hovädzieho, sa totiž jeho farba nelíši od toho, ako staré bolo zviera, z ktorého pochádza.

streak
 
Všímajte si ako mäso vyzerá na prvý pohľad. Na povrchu by malo byť pekne lesklé. Tmavé, alebo obschnuté škvrny nie sú dobrým znamením.
 
Bravčové mäso musí byť za každých okolností svetloružové. Podľa toho, z ktorej časti zvieraťa pochádza, môže byť táto farba trošku svetlejšia, alebo naopak tmavšia. Nikdy však nie žltá, sivá, hnedá, zelená, či žiarivo červená.
 
Žlté a sivé odtiene vám napovedia o tom, že mäso nie je najčerstvejšie.
 
Akékoľvek zhnednuté, alebo inak tmavšie miesta znamenajú, že mäso stálo už príliš dlho. v dôsledku toho, že prichádza do kontaktu s kyslíkom, nastáva tento jav. Samozrejme, že ak zbadáte náznaky zelenej farby, mäso sa nachádza v pokročilom štádiu rozkladu. Môže sa vám to zdať prehnané, ale bohužiaľ v obchodoch, môžete na takéto produkty naozaj natrafiť. Obzvlášť opatrní buďte pri vákuovo balenom mäse, preto nie je nič nezvyčajné na to, že v obchode stojí aj týždne po uplynutí záruky. Veď stačí len prelepiť nálepku na obale.
 
krkovice

Mäso nesmie zapáchať. Kvalitné a čerstvé mäso nemá žiaden zápach. V prvom štádiu kazenia, môžete cítiť menej, alebo viac výraznú, kyslú vôňu. Neskôr sa mení na  prenikavý smrad.
 
Všímajte si nie len čerstvosť ale aj množstvo tuku
 
Pri bravčovom si všímajte nie len jeho čerstvosť, ale taktiež obsah tuku. Je dôležité hlavne to, ako ho chcete ďalej spracovať. Napríklad na guľáš sa hodí pokojne aj mäso, ktoré je viac prerastené. Pokiaľ sa však chystáte robiť rezne, príliš veľa tuku bude iba na škodu. Pred ich prípravou, ho totiž orežete, takže s pol kilogramu mäsa vám nakoniec ostane nejakých tristo gramov.